Сокобања се налази у југоисточној Србији у котлини, између планина Озрен (1117м) и Ртањ (1560м) на обалама реке Моравице, на надморској висини од 400 метара. Сокобања је аутопутем удаљена од Београда 230 километара, од Ниша 60. Једно је од најпосећенијих места у земљи и спада у ред реномираних туристичких центара са најдужом традицијом организованог туризма од пуних 176 година (1837-2013).
Сокобања је једна од најзначајнијих туристичких дестинација у Србији. Има дуг континуитет у развоју туризма, чак 170 година. Овај бањски простор развој туризма заснива на коришћењу лековитог фактора термоминералних вода и повољним климатским обележјима. Термоминерални извори Сокобање чине њен примарни туристички ресурс. Посетиоцима бање на располагању је термална вода из шест извора. Сви извори су каптирани и претворени у савремена купатила. Термална вода се користи у савременим процесима балнеотерапије.
Посебан туристички ресурс Сокобање чини њена клима. Клима Сокобање припада категорији клими конфора или зони удобног осећаја, што значи да су јутарње и вечерње температуре готово исте и да нема летњих спарина, а све то утиче на брзу и лаку аклиматизацију посетиоца бање. Током целог дана са околних планина, који окружују Сокобању, струји ветар, који додатно утиче на пријатан боравак туриста у готово свим деловима овог бањског простора.
Сокобања је познато туристичко одмаралиште и лечилиште на југоистоку Србије. Окружују је планине Озрен, Девица, Јаниор, Ртањ и Буковик. Најлакше се до Сокобање долази одвајањем са аутопута Београд – Ниш код Алексинца, проласком кроз Алексинац и поред прелепог Бованског језера. Кроз Сокобању пролази и река Моравица, брдско планинска река, прелепог кањона која је у летњим месецима право освежење, како за мештане, тако и за туристе. Иако је Сокобања од давнина позната као лековито место, изгледа да се тек данас одаје право признање њеним потенцијалима.
Оно што WHO (Светска Здравствена Организација) дефинише као WELNESS („добар живот”) и препоручује као решење за проблеме савременог живота: стрес, замор…познато је и становницима Сокобање и њеним гостима одавно. Прошетајте се и Ви нашим мирисним парковима пуних озона, посетите средњовековни Сокоград (изграђен у IV веку), окупајте се у Амаму и брзо ћете осетити све оно што су говорили о Сокобањи Иво Андрић, Бранислав Нушић и Исидора Секулић.
У Сокобањи постоје трагови насељавања још од неолита, а позната је као бања и у доба Римљана. Када је Србија ушла у састав Отоманске империје, Сокобања је било место у које су Турци долазили из свих крајева царства, о чему сведочи сачувано, и још увек у функцији „Турско купатило” (Амам).
Данас је то једна од најпознатијих и најпосећенијих бања у Србији, погодна и за активно лечење (захваљујући врхунским медицинским установама – Специјалне болнице Озрен, Сокобања…), као и за оне који одмор желе да проведу у природном, незагађеном амбијенту. Последњих година се све више ради на „еколошком” туризму и организовању страних туриста.
Сокобања је реномирана српска туристичка дестинација, окружена дивном природом, са кристално чистим планинским ваздухом и обиљем лековитих вода. Налази се у  котлини између планина Озрен и Ртањ, на обалама реке Моравице.  Умерена клима и свеж планински ваздух пријају свим људима из великих градова, а посебно онима који имају проблеме са алергијама, астмом и бронхитисом.  Сокобања посетиоцима нуди Аква парк, wellness и рехабилитационе центре, бројне историјске споменике, спортске терене, разноврсну угоститељску услугу – велики број кафана, ресторана, ноћних клубова и кафића. Дом Конаци Романов налази се у мирном делу града.